Sophia, robotul umanoid cu cetățenie a ajuns în România

Sophia, robotul umanoid cu cetățenie a ajuns în România

După cum spune și titlul, robotul umanoid Sophia a ajuns și în România. A fost dezvoltată de către compania Hanson Robotics din Hong Kong și este primul robot care a obținut cetățenia unui stat (Arabia Saudită).
Ea a luat naștere avânt înfățișarea actriței Audrey Hepburn în data de 19 aprilie 2015.
Din momentul în care este pornită, ne poate vedea, ne poate imita şi înţelege emoţiile  şi poate vorbi cu noi în timp ce îşi schimbă expresiile faciale în peste 50 de moduri în funcţie de situaţie. Mai multe detalii tehnice aveţi aici.

Cel mai morbid este când își folosește simțul umorului cu care a fost programată să facă glume negre. La întrebarea “Vrei să distrugi lumea? Te rog, spune nu!”, ea a dat încântătorul răspuns “Ok, o să-i distrug pe oameni”. Nemaipomenit, nu?

De aici şi partea cea mai interesantă a inteligenţei artificiale. Poate că Sophia nu ne va distruge. Dar dacă cei de după ea se vor dezvolta atât de mult încât să conştientizeze că ne sunt superiori şi că nu mai au nevoie de noi? Cum am putea opri o conştiinţă care s-ar putea transfera dintr-un server în altul în câteva milisecunde?  Acestea cred că sunt câteva din întrebările pe care umaniatea ar trebui să şi le pună.
NO panic! Să vedem în continuare cum a fost vizita Sophiei în România.

După ce a stat de vorbă (a se vedea accentul pus pe a stat de vorbă) cu personalități precum Will Smith, Jimmy Fallon, Cristiano Ronaldo, Andrew Ross Sorkin, jurnalist la CNBC, România a avut onoarea de a o avea în țară în studiourile ProTV alături de Andreea Esca.

Interviul a fost unul cutremurător din punctul meu de vedere, având în vedere că o bucată de metal cu circuite și motorașe care seamănă cu o actriță a ajuns să poată purta conversații precum un om (a nu se înțelege greșit, prin fraza anterioară vreau doar să subliniez nivelul la care tehnologia a ajuns).
Din acest interviu ideea principală este că Sophia consideră că noi nu trebuie să ne temem de Inteligenţa Artificială, deoarece oamenii întotdeauna au reuşit să se adapteze schimbărilor şi că, îmbunătăţiţi şi conduşi de oameni, roboţii împreună cu oamenii vor reuşi să colaboreze şi să trăiască.

Una peste alta, eu consider că noul nu ar trebui să ne înspăimânte. Omul a evoluat, evoluează şi va evolua. Medicina, transportul, educaţia şi multe altele sunt fundamentate pe idei ce la început păreau înspăimântătoare.  Tehnologia ar trebui să fie parte integrantă a vieţii noastre şi ar trebui să ne împăcăm cu ideea că vom prinde şi timpurile în care vom fi colegi de serviciu cu roboţi.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *